Custom fonts do not display in PDF output

This forum is for all Flare issues related to PDF, eBook, Microsoft Word, Adobe FrameMaker, XPS, and XHTML book targets.

Custom fonts do not display in PDF output

Postby yonabisk on Wed May 10, 2017 2:12 am

Hi,

We use company fonts in our outputs. I have recently moved to a new project and i have a new Flare project and when i build a PDF, i do not get the company fonts. I do get them when i preview a topic and in HTML output, just not in PDFs. I have Windows 10, Adobe Acrobat Pro 11 and Flare 12. When I check the properties in the PDF, it says that the fonts are the company fonts. I tried clearing the font caches, the adobe font cache, reinstalling Acrobat, reinstalling the fonts. Nothing helped.
Would really appreciate some help!
Thanks!
yonabisk
Jr. Propeller Head
 
Posts: 3
Joined: Wed Mar 08, 2017 5:13 am

Re: Custom fonts do not display in PDF output

Postby Feebeegeebee on Wed May 10, 2017 6:26 am

Hi,
As far as I know, the only way to embed fonts from Flare to PDF is to generate a Word output, and then embed the fonts when generating the PDF from the Word doc.
I'm sure someone else will chip in if there's an alternative...
Regards,
Feebeegeebee
------------------------------------------------------
Using Flare 2020 on Windows 10 (64-bit)
------------------------------------------------------
Feebeegeebee
Sr. Propeller Head
 
Posts: 182
Joined: Wed Aug 08, 2012 8:38 am
Location: UK

Re: Custom fonts do not display in PDF output

Postby yonabisk on Thu May 11, 2017 1:23 am

Thanks for the reply.
Not sure I understand what you mean. I work in a team of 16 people, all of whom have no trouble with the current process. They do not use an intermediate Word Output. They can produce PDFs with embedded custom fonts. However, I have a colleague who has encountered the same problem after upgrading to Windows 10.
yonabisk
Jr. Propeller Head
 
Posts: 3
Joined: Wed Mar 08, 2017 5:13 am

Re: Custom fonts do not display in PDF output

Postby yonabisk on Sat May 13, 2017 11:03 pm

I was able to resolve this issue.

After hours of clearing caches, uninstalling, reinstalling and building, it seems that the problem was with the procedure for installing the fonts :!:
Initially, I double-clicked the file and clicked install within the file. Apparently, this somehow affects the installation so that the PDF output from Flare displays the wrong font. I don't know if this is a Windows 10 issue or a Flare issue. It might be worth mentioning somewhere in the Flare documentation that it is better to install fonts by right-clicking the font file and then clicking Install.
Please keep in mind that the problem was only with PDF output produced via Flare. There was no problem with the fonts in HTML output and when PDFing a Word file (outside Flare).
Cheers :)
yonabisk
Jr. Propeller Head
 
Posts: 3
Joined: Wed Mar 08, 2017 5:13 am

Re: Custom fonts do not display in PDF output

Postby doc_guy on Tue May 16, 2017 12:04 pm

Thank you for posting your solution. It will most likely help somebody out with a similar problem in the future.

Welcome to the Flare forums!
Paul Pehrson
My Blog

Image
User avatar
doc_guy
Propellus Maximus
 
Posts: 1959
Joined: Tue Nov 28, 2006 11:18 am
Location: Crossroads of the West

Re: Custom fonts do not display in PDF output

Postby victoriasmith on Mon Jun 05, 2017 3:51 am

I'd like to update on this topic, as several of us have had the same problem at the office...

Recap: Custom fonts work perfectly on HTML, but don't show in PDFs on one machine, but do on the other...

I've just had this issue, and tried the fix of re-installing the fonts (including with PC restart) and it did not work.

I have found a fix, and it turns out Flare must be picky about the way the CSS is written when it creates the PDFs.

So:
Code: Select all
font-family: Open Sans;


will not work in PDFs.

But
Code: Select all
font-family: 'Open Sans';

does work in PDFs.

This goes against Madcap's suggestion that you select the font from the drop-down list, and use the font name listed automatically, as when I do that, I get
Code: Select all
Open Sans
without the single quotation marks.

I knew that the problem was not the way the fonts were installed, because our documents have two custom fonts, Raleway and Open Sans, and Raleway displayed perfectly in the PDFs. I believe this is because it is one word, so there is no confusion.

In summary:
If your fonts are several words long, use single quote marks!

Hope it helps anyone who comes across this issue in future! :lol:
victoriasmith
Jr. Propeller Head
 
Posts: 6
Joined: Fri Sep 02, 2016 8:14 am

Re: Custom fonts do not display in PDF output

Postby smajors on Mon Mar 12, 2018 10:59 am

I've tried using the single quotes and this still doesn't resolve the problem for me. Any other tricks? I don't know how to reinstall the font but I can find it on my local machine when I do a Windows search for fonts it appears in the search results.I don't think the font was removed from my computer. I'm not sure what's going on.
Technical Writer
Training & Development Team/Marketing Department
smajors
Sr. Propeller Head
 
Posts: 180
Joined: Mon Oct 21, 2013 9:28 am
Location: Midwest United States

Re: Custom fonts do not display in PDF output

Postby Joanc on Wed Mar 28, 2018 2:01 pm

I am having trouble with Arial, of all fonts. Some of my topics are coming into the PDF build with fonts and spacing issues that have been changed and saved, but are still showing up with old fonts and spacing from previous builds. I have checked the stylesheet, the target, the TOC - I don't know what else to try. I am very new to Flare, any help would be appreciated.
Joanc
Jr. Propeller Head
 
Posts: 1
Joined: Mon Nov 06, 2017 11:11 am

Re: Custom fonts do not display in PDF output

Postby AlexFox on Wed Apr 04, 2018 5:36 am

Did you get any further with this problem @Joanc?
AlexFox
Sr. Propeller Head
 
Posts: 127
Joined: Thu Oct 19, 2017 1:56 am

Re: Custom fonts do not display in PDF output

Postby ChoccieMuffin on Wed Apr 04, 2018 6:44 am

Joanc wrote:I am having trouble with Arial, of all fonts. Some of my topics are coming into the PDF build with fonts and spacing issues that have been changed and saved, but are still showing up with old fonts and spacing from previous builds. I have checked the stylesheet, the target, the TOC - I don't know what else to try. I am very new to Flare, any help would be appreciated.


Something that sometimes causes this is if your screen resolution is anything other than 100%. If you've changed it so you can see things more clearly, the PDF output can get messed up. Check that, and come back if that doesn't fix the problem.
Started as a newbie with Flare 6.1, now using Flare 2019r1 and 2020.
Report bugs at http://www.madcapsoftware.com/bugs/submit.aspx.
Request features at https://www.madcapsoftware.com/feedback ... quest.aspx
ChoccieMuffin
Senior Propellus Maximus
 
Posts: 2461
Joined: Wed Apr 14, 2010 8:01 am
Location: Surrey, UK

Re: Custom fonts do not display in PDF output

Postby MunchMan on Fri Dec 28, 2018 11:38 am

The above solution of right-click and select Install instead of double-click to install was on the path to fixing this for me.

1. Remove custom fonts, including all sub-flavors (bold, italic, etc.)
2. Restart.
3. Right click font and select "install for all users". Plain "install" didn't fix the problem for my new Win10 office laptop.
4. For each of my 20 fonts I had to enter an installer user name and password; that's a security level set by my IT department.

Fonts in PDF now generate correctly.
MunchMan
Propeller Head
 
Posts: 25
Joined: Mon Oct 19, 2015 9:35 am
Location: Seattle, Washington

Re: Custom fonts do not display in PDF output

Postby wgaffga on Thu Jun 11, 2020 9:48 am

MunchMan wrote:The above solution of right-click and select Install instead of double-click to install was on the path to fixing this for me.

1. Remove custom fonts, including all sub-flavors (bold, italic, etc.)
2. Restart.
3. Right click font and select "install for all users". Plain "install" didn't fix the problem for my new Win10 office laptop.
4. For each of my 20 fonts I had to enter an installer user name and password; that's a security level set by my IT department.

Fonts in PDF now generate correctly.


This method worked for me, after much trial and tribulation. Including tech support.
wgaffga
Jr. Propeller Head
 
Posts: 7
Joined: Thu Nov 03, 2011 1:09 pm
Location: The American Riviera

Re: Custom fonts do not display in PDF output

Postby rkotraba on Thu Feb 18, 2021 8:47 am

The method of right-clicking and then reinstalling for all users worked for me as well. Thanks for the solution!
rkotraba
Jr. Propeller Head
 
Posts: 7
Joined: Mon Jan 22, 2018 8:51 am


Return to Printed Documentation Targets

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 5 guests